wtorek, 23 kwietnia 2013

Kremówka z bitą śmietaną

Ciasto francuskie - ta chrupkość, maślany smak, warstwy - wszystko co uwielbiam. Moja propozycja to kremówka z bita śmietana, a to tylko dlatego, że wyszło mi mało masy i byłaby z niska. Dlatego szybko skoczyłam do sklepu, kupiłam śmietanę i była pyszna!

Składniki:
Ciasto maślane:
- 150 g mąki
- 200 g masła
- 50 g margaryny

Ciasto podstawowe:
- 200 g mąki
- 1 żółtko
- 1/2 łyżki octu
- ok. 1/3 szkl. wody

Masa budyniowa:
-1/2 l mleka
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 200 g masła
- 50 g margaryny
- cukier (wedle upodobań)

Bita śmietana:
- 1/2 l śmietany 30 % lub 36%
- 2 łyżki żelatyny
- cukier (wedle upodobań)

Ciasto maślane: mąkę z margaryna posiekać i wymieszać na jednolita masę.
Ciasto podstawowe: mąkę, żółtko, ocet i wodę wymieszać i wyrobić ciasto jak na pierogi.
Rozwałkować ciasto podstawowe, na nim ułożyć ciasto maślane, złożyć w kopertę, rozwałkować, ponownie złożyć w kopertę i włożyć do lodówki na 15 min. Czynność powtórzyć 3 razy. Ciasto należy wałkować delikatnie. Podzielić na dwie części i piec ok. 15 min. w 200 st. C.
Masa budyniowa: ugotować budynie i ostudzić. Masło z margaryna ucierać dodając cukier. Dodawać porcjami budyń i dokładnie miksować.
Bita śmietana: żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody (1/4 szkl.). Śmietanę ubić z cukrem, pod koniec ubijania dodać przestudzona żelatynę.
Na jeden płat ciasta francuskiego wyłożyć masę budyniową, na masę bitą śmietanę, przykryć drugim płatem ciasta francuskiego i posypać cukrem pudrem.

4 komentarze:

  1. Proszę o kilka kawałków...;)

    OdpowiedzUsuń
  2. na niedzielę na pewno wyczaruję kremówkę, ale w wersji bez bitej smietany ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja uwielbiam taką kremówkę z bitą śmiataną :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności!:) Dopisuję do listy przepisów do sprawdzenia ;)

    OdpowiedzUsuń