środa, 22 maja 2013

Ziołowe placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane są jednym z moich ulubionych obiadów z dzieciństwa. Dziś kiedy już sama mogę sobie przygotować takie placki lubię coś dodać od siebie i poeksperymentować.

Składniki:
-1 kg obranych ziemniaków
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- rozmaryn

Obrane ziemniaki trzemy na parce lub w robocie kuchennym. Dodajemy jajko, mąkę i mieszamy. Sól, pieprz, zioła dodajemy według uznania i własnego smaku. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z obu stron.

Takie placki dobrze smakują z gulaszem, sosem grzybowym, ale dziś serwujemy je z sosem śmietanowo-ziołowym.

Składniki:
- 5 łyżek śmietany 18%
- sól
- kilka kropel octu jabłkowego
- kilka kropel soku z cytryny
- szczypiorek
- zielona cebulka
- lubczyk

Śmietanę mieszamy z rozdrobnionymi ziołami, solą, octem oraz sokiem z cytryny.


sobota, 18 maja 2013

Wyróżnienie Liebster

Bardzo dziękuję za wyróżnienie oraz nominacje do Liebster Awards http://mojepysznosci.blogspot.com !

Nominacja do Liebster jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za "dobrze wykonaną robotę". Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów więc daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował.

Pytania, które otrzymałam:

1. Ostatni przepis, który wypróbowałaś to..?
Przepis na muffinki maślane a'la lody.
2. Jakie znane osoby zaprosiłabyś na przygotowaną przez siebie kolację i dlaczego?
Zaprosiłabym osoby najbliższe memu sercu, gdyż nie mam ulubionej znanej osoby.
3. Jaki jest Twój ulubiony rodzaj herbaty/kawy?
Wszystkie herbaty uwielbiam, ale chyba najbardziej białą i owocowe.
4. Czy jakiś aspekt blogowania Cię zaskoczył?
Robienie zdjęć, chyba odkryłam swój nowy talent :).
5. Na co przeznaczyłabyś wygraną na loterii? 
Na nowe buty, rower, a resztę przeznaczyłabym na kupno działki i budowę domu .
6. Jakie miasto/ kraj Twoim zdaniem warto odwiedzić?
Warto odwiedzić Chorwację, jest przepiękna, zwłaszcza jej południowe krainy.
7. Gdybyś do końca życia mogła jeść tylko jedno danie ( przy założeniu, że opcja znudzenia nie wchodzi w grę ), co to by było?
Lody, a nie z deserów to makaron z sosem, ale sama jeszcze nie wiem jakim, wszystkie chyba lubie :).
8. Jak spędzasz swój wolny czas?
Oglądam programy kulinarne.
9. Jaką książkę kulinarną polecasz?
Nie mam jeszcze takiej, którą bym poleciła.
10. Masz jakiś ukryty talent?
Wszystkie talenty, które posiadam są już odkryte, ale tych ukrytych jeszcze nie znam :).
11. Opisz swój blog jednym zdaniem.
Tak bym chciała dodawać częściej posty, ale brak mi czasu i inspiracji, albo baterii w aparacie ;).

Blogi, które nominuję to:
Anise Flower
Beauty blog
Gdy ciasto nie wychodzi... to zostają okruszki
Pomieszanie z poplątaniem
Qchenne-inspiracje
Słodkości i nie tylko
Klapouchowa Kuchnia
cooking time!
Smacznie i zdrowo
Paradox Of Taste

Oraz pytania dla nominowanych blogów:
1. Dlaczego blogujesz?
2. Czy twoje wykształcenia/zawód jest związany z tematyką twojego bloga?
3. Jakie jest twoje największe marzenie związane z blogiem?
4. Co daje ci blog?
5. Jakie są twoje ulubione smaki z dzieciństwa?
6. Z jakimi smakami kojarzy ci się lato?
7. Jaka jest twoja największa pasja?
8. Czy zwracasz uwagę na to co jesz (jakość)?
9. Gdzie najchętniej wyjechałabyś na wakacje?
10. Jaki jest twój ulubiony napój?
11. Jaką kuchnie najbardziej lubisz (włoska, polska itp.) ?


piątek, 3 maja 2013

Kluski drożdżowe gotowane na parze

...albo po prostu parzaki z marmoladą.




Składniki:
- 500 g maki
- 30 g drożdży
- 250 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 50 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- marmolada

Drożdże rozetrzeć z cukrem, a kiedy się rozpuszczą wymieszać z letnim mlekiem oraz szczypta soli. Mąkę przesiać i zrobić wgłębienie, w które wlewamy mleko i przysypujemy mąką. Dodajemy rozbełtane jajko z żółtkiem oraz roztopione masło. Wyrabiamy ok. 15 min. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz., tak by ciasto podwoiło swoja objętość. Ciasto rozwałkować i szklanka wykrawać kółka, na które nakładamy marmoladę i przykrywamy drugim kółkiem i zlepiamy. Zagotować wodę z łyżeczka soli w garnku do gotowania na parze. Ja takiego nie mam i używam zwykły garnek na który nakładam metalową siatkę, która się nakłada na garnek by muchy nie wlatywały oraz przykrywam wysoką przykrywką. Kluski gotujemy ok. 15 min. Można podawać ze śmietaną, masełkiem z makiem lub bułka tartą, jogurtem lub po prostu same.