środa, 3 kwietnia 2013

Mazurek orzechowy

Nie przepadam za typowymi wielkanocnymi mazurkami. Są one dla mnie za suche. Ten mazurek jest inny, gdyż jest przekładany 3 płatami ciasta i przekładany masą budyniową oraz powidłem.

Składniki:
Ciasto:
- 50 dag maki
- 20 dag masła (margaryny)
- 20 dag cukru pudru
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu (ja używam sztucznego)
- 2 łyżki ciepłego mleka
- 1 łyżka sody oczyszczonej
Wkładka orzechowa:
- 20 dag orzechów włoskich grubo siekanych
- 10 dag cukru
- 12 dag masła
- 2 łyżki miodu (ja używam sztucznego)
Masa:
- 1 op. budyniu
- 1,5 szkl. mleka
- 25 dag masła
- 15 dag cukru pudru
- powidło

Ciasto: Mąkę przesiać, dodać sodę i masło, posiekać nożem. Dodać przesiany cukier, jajka i również posiekać. Miód roztopić w ciepłym mleku, dodać do wszystkiego i zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części, wyłożyć nimi blaszki i 2 upiec na złoty kolor ok. 10-15 min w 200 st. C.

Wkładka orzechowa: Wszystko usmażyć na słabym ogniu w rondelku na złoty kolor. Gorące przełożyć na trzecia część cista i również upiec.

Masa: Ugotować gesty budyń na mleku i ostudzić. masło dobrze rozetrzeć w mikserze, dodawać małymi porcjami cukier puder i ucierać. Ostudzony budyń dodawać po łyżce do masła z cukrem cały czas ucierając bardzo dokładnie.

Przekładać w kolejności (od góry): placek z orzechami - powidło - masa - placek - powidło - masa - placek.




9 komentarzy:

  1. pysznie wygląda
    jodlowezacisze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. tylko jeśc , jeśc i jeśc i to też będzie mało ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. zaden mazurek, zwykly orzechowiec... ale nie przecze pyszny jest, a do masy dodaje tez kawe rozpuszczalna, niebo w gebie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis pyszny, bo składniki cudowne !

    Pozdrwiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudnie wygląda i nieziemsko smakuje po prostu niebo w gębie!!!


    OdpowiedzUsuń