"Babeczki nadziane budyniem o smaku waniliowym"
Składniki:
- 175 ml mleka
- 75 ml oleju
- 2 jajka
Sposób przygotowania:
Budyń: do szklanki wlać 100 ml mleka (chłodnego), wsypać mieszankę na budyń i mieszać ok 1 min. odstawić do zagęszczenia.
Ciasto: Nagrzać piekarnik do temp. 180 ºC. Wyłożyć na blachę z wyposażenia piekarnika 12 foremek. Do wysokiego naczynia wbić jajka, dodać po 75 ml mleka i oleju oraz wsypać mieszankę na ciasto. Wymieszać. Połowę ciasta rozłóż równo do 12 foremek (ok. 0,5 łyżki ciasta).Przygotowany budyń wyłóż na środek każdej babeczki (ok. 1 łyżeczki).Przykryj budyń pozostałym ciastem.Natychmiast wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 18−23 min (do uzyskania złocistego koloru).
Co znajdziemy w opakowaniu?
- 12 papilotek
- mieszankę na ciasto
- mieszankę na budyń
Skład:
Ciasto: mąka pszenna, cukier, mąka ryżowa, glukoza, substancje spulchniające: difosforan disodowy, wodorowęglan sodu, fosforan monowapniowy; mleko odtłuszczone w proszku, aromaty, substancja zagęszczająca: guma ksantanowa.
Budyń: cukier, mleko odtłuszczone w proszku, skrobia modyfikowana, substancja zagęszczająca: alginian sodu; aromat, sól, naturalny aromat waniliowy, barwniki: kurkumina, annato.
Cena: ok 6 zł
Moja opinia: w smaku całkiem w porządku, budyń smakuje jedynie lekko chemicznie, przed upieczeniem był po prostu nie do zjedzenia.
Testowi poddane zostały również:
"Babeczki jogurtowe Barbie"
Składniki:
- 2 jaja
- 75 ml wody- 100 ml oleju
- 1 łyżkę gorącej wody
Sposób przygotowania:
Ciasto: Wyłożyć na blachę z wyposażenia piekarnika 12 papierowych foremek.Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C.W wysokim naczyniu wymieszać jaja z olejem i wodą, wsypać zawartość torebki z ciastem i miksować ok. 3 minut. Gotową masę rozłożyć równo do 12 papierowych foremek (1-2 łyżki stołowe). Natychmiast wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20-25 min (sprawdzić patyczkiem, czy babeczki są upieczone).
Polewa: Do miseczki wsypać zawartość torebki z polewą, dodać gorącą wodę, energicznie wymieszać rozcierając ewentualne grudki.Udekorować wystudzone babeczki polewą.
Co znajdziemy w opakowaniu?
- 12 papilotek
- mieszanka na ciasto
- mieszanka na polewę
Skład:
Ciasto jogurtowe: mąka pszenna, cukier, skrobia pszenna, maltodekstryna, mąka ryżowa, substancje spulchniające: difosforan disodowy, wodorowęglan sodu; proszek jogurtowy 1%; emulgatory: E 472b, E 472a; aromaty, zagęstniki: guma ksantanowa, guma guar; syrop glukozowy, mleko odtłuszczone w proszku, sól.
Polewa o smaku truskawkowym: cukier, syrop glukozowy, mleko pełne w proszku, utwardzony tłuszcz roślinny, białko jaja w proszku, emulgatory: E 471, E 472a; białka mleka, aromat, barwnik: koszenila; regulator kwasowości: kwas cytrynowy.
Cena: ok 6 zł.
Moja opinia: polewa bardzo chemiczna w smaku i zapachu, babeczki w smaku całkiem w porządku, ale przeraża mnie skład.
Ogólna moja opinia dotycząca takich mieszanek:
Jestem na nie! Aby przygotować takie babeczki w domu naprawdę nie trzeba ani dużo wysiłku, ani dużo pieniędzy, wielkiego talentu kulinarnego, czy czasu. Muffiny są po prostu dziecinnie proste w wykonaniu.
Osobiście z dwojga złego wybieram babeczki nadziane budyniem, gdyż mają lepszy skład, mniej dodatków chemicznych.
Co sądzicie o takich gotowcach? Używacie takich?
mimo wszystko wyglądają smakowicie ;D!
OdpowiedzUsuńNienawidzę takiego dziadostwa! Raz jak robiłam z koleżanką to myślałam, że zwymiotuję te "babeczki", a ponieważ moja ukochana kol. (lekko szurnięta) jest bardzo przewrażliwiona na takie sprawy chciała pisać do wytwórni. A to co jest w składzie to wywołuje zawał u każdego normalnego człowieka.
OdpowiedzUsuńPS. Śliczne zdjęcia (tak ogółem).
Nigdy , przeenigdy . Domowe, nawet, czasem nie tak doskonle są najlepsze .
OdpowiedzUsuń