piątek, 3 maja 2013

Kluski drożdżowe gotowane na parze

...albo po prostu parzaki z marmoladą.




Składniki:
- 500 g maki
- 30 g drożdży
- 250 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 50 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- marmolada

Drożdże rozetrzeć z cukrem, a kiedy się rozpuszczą wymieszać z letnim mlekiem oraz szczypta soli. Mąkę przesiać i zrobić wgłębienie, w które wlewamy mleko i przysypujemy mąką. Dodajemy rozbełtane jajko z żółtkiem oraz roztopione masło. Wyrabiamy ok. 15 min. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz., tak by ciasto podwoiło swoja objętość. Ciasto rozwałkować i szklanka wykrawać kółka, na które nakładamy marmoladę i przykrywamy drugim kółkiem i zlepiamy. Zagotować wodę z łyżeczka soli w garnku do gotowania na parze. Ja takiego nie mam i używam zwykły garnek na który nakładam metalową siatkę, która się nakłada na garnek by muchy nie wlatywały oraz przykrywam wysoką przykrywką. Kluski gotujemy ok. 15 min. Można podawać ze śmietaną, masełkiem z makiem lub bułka tartą, jogurtem lub po prostu same.


5 komentarzy:

  1. zgłodniałam jak tak patrzę na to pyszne zdjęcie ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. a u mnie PAMPUCHY :D uwielbiam te bułeczki! najbardziej z truskawkowym koktajlem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najlepsze kluski na świecie! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. 43 year-old Office Assistant IV Perry Marlor, hailing from Woodstock enjoys watching movies like "Out of Towners, The" and Singing. Took a trip to Old Towns of Djenné and drives a Ferrari 375 MM Spider. pojawiaja sie na tej stronie internetowej

    OdpowiedzUsuń