Placki ziemniaczane są jednym z moich ulubionych obiadów z dzieciństwa. Dziś kiedy już sama mogę sobie przygotować takie placki lubię coś dodać od siebie i poeksperymentować.
Składniki:
-1 kg obranych ziemniaków
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- rozmaryn
Obrane ziemniaki trzemy na parce lub w robocie kuchennym. Dodajemy jajko, mąkę i mieszamy. Sól, pieprz, zioła dodajemy według uznania i własnego smaku. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z obu stron.
Takie placki dobrze smakują z gulaszem, sosem grzybowym, ale dziś serwujemy je z sosem śmietanowo-ziołowym.
Składniki:
- 5 łyżek śmietany 18%
- sól
- kilka kropel octu jabłkowego
- kilka kropel soku z cytryny
- szczypiorek
- zielona cebulka
- lubczyk
Śmietanę mieszamy z rozdrobnionymi ziołami, solą, octem oraz sokiem z cytryny.
Uwielbiam placki ziemniaczane. Spróbuję też chętnie z tymi ziołami. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPychotka!
OdpowiedzUsuńhttp://kuchniapostudencku.blogspot.com/2013/06/liebster-award.html nominacja do Liebster Award ;]
OdpowiedzUsuńooooo narobiłaś mi ochoty na coś za czym nieprzepradam ,ale tak slicznie wygląda:P
OdpowiedzUsuńJa robię podobnie placki ziemniaczane, więc pochwalę przepis :D
OdpowiedzUsuńobs za obs?
iwbaa.blogspot.com
Wyglądają pysznie, z chęcią wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie!