środa, 22 maja 2013

Ziołowe placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane są jednym z moich ulubionych obiadów z dzieciństwa. Dziś kiedy już sama mogę sobie przygotować takie placki lubię coś dodać od siebie i poeksperymentować.

Składniki:
-1 kg obranych ziemniaków
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- rozmaryn

Obrane ziemniaki trzemy na parce lub w robocie kuchennym. Dodajemy jajko, mąkę i mieszamy. Sól, pieprz, zioła dodajemy według uznania i własnego smaku. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z obu stron.

Takie placki dobrze smakują z gulaszem, sosem grzybowym, ale dziś serwujemy je z sosem śmietanowo-ziołowym.

Składniki:
- 5 łyżek śmietany 18%
- sól
- kilka kropel octu jabłkowego
- kilka kropel soku z cytryny
- szczypiorek
- zielona cebulka
- lubczyk

Śmietanę mieszamy z rozdrobnionymi ziołami, solą, octem oraz sokiem z cytryny.


6 komentarzy:

  1. Uwielbiam placki ziemniaczane. Spróbuję też chętnie z tymi ziołami. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. http://kuchniapostudencku.blogspot.com/2013/06/liebster-award.html nominacja do Liebster Award ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. ooooo narobiłaś mi ochoty na coś za czym nieprzepradam ,ale tak slicznie wygląda:P

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja robię podobnie placki ziemniaczane, więc pochwalę przepis :D

    obs za obs?
    iwbaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają pysznie, z chęcią wypróbuję ten przepis :)

    Zapraszam do mnie!

    OdpowiedzUsuń