sobota, 23 lutego 2013

Rogaliki z marmoladą

Uwielbiam wypieki drożdżowe. Bez różnicy czy są to rogaliki, pączki czy naleśniki drożdżowe.Dzisiejsza moją propozycja to rogaliki drożdżowe z marmolada i powidłem śliwkowym.

Składniki:
- 50 g drożdży
- 1/2 kostki masła lub margaryny (lepsze masło)
- 2 jajka
- 0,5 kg mąki
- 1/2 szkl. mleka
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- cukier z wanilią
- marmolada, powidło dżem...

Drożdże rozpuszczamy z cukrem. Wszystkie składniki razem mieszamy i wyrabiamy ciasto. Odkładam na 2 godz. do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (w moim przypadku położyłam pod kaloryferem). Wyrośnięte ciasto dzielimy na części, każdą część wałkujemy na kolo i każde kolo dzielimy na 8 lub 12 części (to zależy od tego jak duże mamy koło). Na każdy trójkąt nakładamy marmoladę i zawijamy na kształt rogalika. Pieczemy ok 20-30 min w 200 st. C. Upieczone rogaliki studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Z podanych składników powstanie ok. 40 rogalików.







2 komentarze:

  1. Wygląda pysznie , muszę kiedyś takie upiec :D...
    Czekam na więcej przepisów ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. dzis musze je zrobic !!!!

    OdpowiedzUsuń