Składniki:
- 1/2 szkl. mąki żytniej
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1/4 cebuli lub 1/2 małej cebuli
- 5 g drożdży lub pół kromki chleba razowego ze skórka
Do szklanego słoja (litrowy wystarczy) wsypać mąką i zalać taką ilością gorącej wody, by powstała zawiesina o konsystencji ciasta naleśnikowego. Dodać czosnek (ja dodałam przeciśnięty przez praskę), liście laurowe i ziele angielskie. Po ostygnięciu zawiesiny wlać 2 szklanki przegotowanej chłodnej wody, włożyć cebule i drożdże (lub kromkę chleba). Słoik przykryć płótnem, obwiązać i odstawić na min. 3 dni w ciepłe miejsce. Po ukiszeniu zakręcamy słoik i przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz