czwartek, 28 marca 2013

Kiszenie żuru

Żur jest jednym z tradycyjnych potraw wielkiej nocy. Do jego przygotowania niezbędny jest zakwas, który warto zrobić samemu. Dzisiejszy dzień jest chyba ostatnim dniem, kiedy możemy rozpocząć kiszenie żuru, czyli zakwasu za żurek. Jest on o niebo lepszy od tego sklepowego, ale zresztą wszystko co domowe jest najlepsze :).

Składniki:
- 1/2 szkl. mąki żytniej
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1/4 cebuli lub 1/2 małej cebuli
- 5 g drożdży lub pół kromki chleba razowego ze skórka

Do szklanego słoja (litrowy wystarczy) wsypać mąką i zalać taką ilością gorącej wody, by powstała zawiesina o konsystencji ciasta naleśnikowego. Dodać czosnek (ja dodałam przeciśnięty przez praskę), liście laurowe i ziele angielskie. Po ostygnięciu zawiesiny wlać 2 szklanki przegotowanej chłodnej wody, włożyć cebule i drożdże (lub kromkę chleba). Słoik przykryć płótnem, obwiązać i odstawić na min. 3 dni w ciepłe miejsce. Po ukiszeniu zakręcamy słoik i przechowujemy w lodówce.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz