piątek, 19 kwietnia 2013

Jabłecznik

Ubóstwiam jabłeczniki, szarlotki, ciasta z jabłkami. Przywołują mi one smaki lata, wczesnej jesieni. Ten przepis nie jest typowym przepisem na szarlotkę, gdyż brakuje w nim cynamonu, ale mimo wszystko ciasto jest przepyszne oraz bardzo proste i szybkie.




Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki
- 1 kostka margaryny
- 200 g cukru
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:
- 2 kg jabłek (najlepsza jest szara reneta)
- 1 szkl. cukru
- 1 op. galaretki cytrynowej (ja wybrałam ananasowa)

Lukier:
- 2 białka
- 2 szkl. cukru pudru
 1 łyżka masła

Z podanych składników wyrobić ciasto, podzielić na dwie części i upiec na zloty kolor. Obrane, pokrojone i wydrążone jabłka uprażyć, wsypać galaretkę i cukier. Dokładnie wymieszać. Dwa placki przełożyć jabłkami (ciepłymi). Odstawić od ostudzenia. Białka ucierać z cukrem, dodać masło i polać równomiernie ciasto.


4 komentarze:

  1. Właśnie tak wyglądający jabłecznik piekła moja babcia ! Smak dzieciństwa :) Super !

    OdpowiedzUsuń
  2. moja Babcia robi taki sam!
    ale zamiast cytrynowej galaretki dodaje zieloną, agrestową :]

    OdpowiedzUsuń