sobota, 16 marca 2013

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Kandyzowana skórka pomarańczowa jest idealna nie tylko do bożonarodzeniowych wypieków, ale i także do wielkanocnych. Każda babka, czy mazurek dzięki tej skórce zyskuje ciekawy smak. Warto się pofatygować i samemu zrobić taka skórkę, gdyż jest to bardzo proste.

Składniki:
- skórka z 4-5 pomarańczy (bez białej części)
- 1 szkl. wody
- 1 szkl. cukru

Skórkę kroimy w kosteczkę lub w paseczki, zalewamy wrzątkiem, tak bym przysłonił skórkę, i gotujemy na wolnym ogniu ok 15 min. Odcedzamy, wlewamy 1 szkl. wody i cukru i dalej gotujemy na wolnym ogniu, aż zrobi się gęsty syrop. Skórkę wraz z syropem przelewamy do słoików, zakręcamy i układamy do góry dnem, do momentu gdy nam "chwyci" zakrętka (czyli nie będzie wypukła, tylko wklęsła). Przechowujemy w lodówce.


1 komentarz:

  1. mm.. na myśl przychodzą mi drożdżówki obsypane pomarańczową skórką, rewelacja! ;)

    OdpowiedzUsuń