sobota, 9 marca 2013

Ziemniaczana zapiekanka

Sobota jest dniem, kiedy chce się spędzić kilka chwil w kuchni, poddać się kulinarnej terapii, zaczynając od śniadania, przez obiad po kolację. Dziś na obiad zapiekanka ziemniaczana: prosta, szybka i smaczna.

Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 30 dag boczku
- 20 dag kiełbasy zwyczajnej
- 25 dag sera żółtego gouda
- 2 cebule
- 1 op. "Pomysł na zapiekankę ziemniaczaną"
- 150 ml śmietany 18%

Ziemniaki obierany, kroimy na plasterki grubości ok 1,5 cm oraz gotujemy w osolonej wodzie ok 15 min.
Boczek podsmażamy z cebulką. Kiełbasę kroimy w kosteczkę, a ser trzemy na tarce. "Pomysł na..." mieszamy ze śmietaną. Obgotowane ziemniaki cedzimy i lekko studzimy. W wysmarowanym tłuszczu naczyniu żaroodpornym okładamy 1/2 ziemniaków, na to boczek z cebulką, reszta ziemniaków, kiełbasa, "Pomysł na..." oraz ser. Wszystko razem wkładamy do piekarnika na ok. 30 min w 200 st. C. Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz